رسالت موزه‌ی کامپیوتر ایران

تاریخ کامپیوتر فصلی از داستان انسان و ماشین است. داستانی به قدمت انسان ابزارساز که گرچه قرن‌ها پیش آغاز شده اما هنوز ناتمام است. و با توجه به درخشش فناوری‌های هوش مصنوعی در دوران معاصر چه بسا در نقطه‌ی اوج این داستان باشیم. موزه‌ی کامپیوتر ایران روایت‌گر این تاریخ زنده است. روایتی که مستلزم مرور گذشته‌ی فناوری‌های محاسباتی، اطلاع از اکنونِ فناوری‌های کامپیوتری و توجه به آینده‌ی فناوری‌های هوش مصنوعی است. اما مهم‌تر از آن، موزه‌ی کامپیوتر ایران مرکزی است برای ترویج، یادگیری و پژوهش و بستری برای هم‌افزایی هر چه بیشتر میان عموم فعالان و علاقه‌مندان این حوزه در ایران. موزه‌ی کامپیوتر ایران موزه‌ی دیروز است، موزه‌ی امروز است و نیز موزه‌ی فردا.

بخش‌های موزه‌ی کامپیوتر ایران

گنجینه، نمایشگاه دائمی، تاریخ شفاهی، نمایشگاه دوره‌ای، موزه‌ی آنلاین و پادکست مهم‌ترین بخش‌های موزه‌ی کامپیوتر ایران هستند. بخش گنجینه مجموعه‌ای است از افزارهای محاسباتی و کامپیوتری مهم که عمدتا به پشتیبانی چندین مجموعه‌ی خصوصی فراهم آمده که طی دهه‌ها به همت پیشگامان فناوری کامپیوتر در ایران جمع‌آوری شده اند.

نمایشگاه دائمی موزه نیز متشکل از دو گروه افزارهای گزینشی از گنجینه و افزارهای تعاملی ساخته شده در موزه است؛ این افزارهای تعاملی توسط تیم طراحی و مهندسی موزه ساخته شده اند و به دو گروه نمونه‌های بازسازی‌شده از افزارهای تاریخی مهم و افزارهای تعاملی ویژه‌ی یادگیری تقسیم می‌شوند.

بخش تاریخ شفاهی نیز پروژه‌ای در حال انجام است که از سال ۱۴۰۰ با هدف مستندسازی، طبقه‌بندی و روایت تاریخ معاصر علوم و فناوری کامپیوتر در ایران تعریف شده و از ثمرات فعلی آن در هر دو بخش گنجینه و نیز نمایشگاه دائمی استفاده شده است.

بخش نمایشگاه‌های دوره‌ای نیز فضایی اختصاصی در موزه‌ی کامپیوتر ایران است برای نمایش دستاوردهای فناورانه و اعتلای توانمندی‌های بومی در حوزه‌های گوناگون مرتبط با علوم و فناوری کامپیوتر.

شکل‌گیری موزه‌ی کامپیوتر ایران

هر چند ایران در حوزه‌ی فناوری‌های محاسباتی و زیرساخت‌های نرم‌افزاری پیشتاز نبوده، اما استفاده از کامپیوتر و دیگر تجهیزات مرتبط با آن از دهه‌ها قبل در مراکز علمی، صنعتی و اداری ایران رواج گسترده داشته است. در حوزه‌ی بومی‌سازی فناوری کامپیوتر نیز پس از تلاش‌های مختلفی که برای ساخت سخت‌افزارها و توسعه‌ی نرم‌افزارها در دهه‌های ۶۰ و ۷۰ خورشیدی صورت گرفت، در سالیان اخیر توجه به توسعه‌ی نرم‌افزار به‌خصوص در حوزه‌ی گوشی‌های هوشمند رشد بسیار زیادی داشته است. در این شرایط از دهه‌ی ۷۰ بدین‌سو ایده و دغدغه‌ی تأسیس یک موزه‌ی کامپیوتر به‌عنوان بستری برای هم‌افزایی فعالان حوزه‌ی کامپیوتر در ایران، در میان برخی از فارغ‌التحصیلان و متخصصان این رشته شکل گرفت. در نهایت در سال ۱۳۹۹ این ایده به شکلی جدی‌تر وارد مراحل طراحی و اجرا شد و با تکیه بر سرمایه‌گذاری خصوصی و نیز چندین مجموعه‌ی خصوصی ارزشمند از سخت‌افزارهای مختلف، پروژه‌ی موزه‌ی کامپیوتر در ایران در سال ۱۴۰۲ شکل عملی به خود گرفت.

اعضای تیم موزه کامپیوتر ایران

تیم مدیریت

مشاوران ارشد

تیم معماری و اجرا

تیم محتوا

تیم تولید خلاق

تیم طراحی هنری

تیم تاریخ شفاهی

تیم توسعه برند

تیم وب‌سایت و نرم‌افزار

دیگر اعضا

آرمیتا جلالیون
جمشید شکری - صنعت‌گر و تراشکار
یحیی تابش - مشاور
حسین نوروزی - روابط عمومی
خداداد رضایی - نجار
رضا محمدی - تیم محتوا
روزبه روزبهان - نجار
سجاد ریحانی
سید پوریا فاطمی
سعید شکرالهی - تیم ساخت ماشین خودران
سورنا سعیدی - تیم ساخت ماشین خودران
شادی خوشکار
علی رفیع - تاریخ شفاهی
فرزاد میرزاخانی - نصب و راه‌اندازی شبکه و دوربین.
محراب نقدی - راه‌اندازی زیرساخت شبکه
محسن اسکندری - آهنگر
محمدجواد شاکر آرانی
مینا عزیزی - تاریخ شفاهی
مهدی علیزاده
مهرداد کریمی
نادر هوشان - لیزرکار
نینا مرتضوی - تیم محتوا
هادی قطان کاشانی - تیم ساخت ماشین خودران
هومن نبوی - نجار


حامیان موزه‌ی کامپیوتر ایران

اهداکنندگان مجموعه به موزه‌ی کامپیوتر ایران

ناصرعلی سعادت
علی پارسا
محمد صنعتی
سعید انوری‌نژاد
عبدالرحمان بابو
کورش ضیایی
حسن شاکری
حمید آیینه‌ساز
محمدعلی سعادت
بهرام توتونچی
سعید امامی
حمید قریشی
فریدون جنیدی
عفت خضرائی
شرکت مهندسین مشاور سازه

نهادهای همکار با موزه‌ی کامپیوتر ایران

گنجینه‌ی شریف
پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات
انجمن انفورماتیک ایران

اسپانسرهای موزه‌ی کامپیوتر ایران

ایکس ویژن
دیجی‌کالا
گنجه
دیجی‌نکست
تایپو

نشانی موزه کامپیوتر ایران

تهران، خیابان استاد حسن بنا (مجیدیه) شمالی، روبه‌روی مرکز مخابرات تندگویان، پلاک ۶۰۳، ساختمان ندارایانه، طبقه همکف

تماس با ما

می توانید پیام خود را برای ما بنویسید یا از طریق راه های ارتــباطـی و شـبـکه‌هـای اجتماعـی با ما در تماس باشید.

ایمیل روابط عمومی