موزه کامپیوتر ایران
موزه
گنجینه
از زمان ورود تجهیزات محاسباتی مدرن به ایران در دههی سی خورشیدی تا به امروز سختافزارهای محاسباتی و کامپیوتری ارزشمندی در ایران حفظ شده است. گنجینهی موزهی کامپیوتر ایران برای جمعآوری، نگهداری و نمایش این میراث تاریخی تلاش میکند.
به موازات پیشرفتهای فناوری کامپیوتر در جهان، در ایران نیز تلاشهای مختلفی برای ساخت تجهیزات کامپیوتری و طراحی نرمافزار صورت گرفته است. مستندسازی این تلاشها از جمله فعالیتهای موزهی کامپیوتر ایران است.
تاریخ
علم و فناوری همیشه با تکیه بر دستاوردهای گذشته پیش میرود و بهعلاوه آنها را دگرگون میکند. چنین است که وقتی به تاریخ گذشتهی جهان و البته ایران نگاه کنیم میتوانیم ردپای علم و فناوری مدرن را بیابیم.
بازتاب تاریخ فناوری را در افزارها میبینیم و بازتاب تاریخ علم را در متون.
همافزایی
پیشرفتها همیشه حاصل همدستی نانوشتهی رقابت و رفاقتاند. موزهی کامپیوتر ایران فضاییست برای همافزایی متخصصان و علاقهمندان دنیای کامپیوتر. نمایشگاههای دورهای در موزهی کامپیوتر ایران بستریست برای برگزاری کارگاهها، نشستها، همایشها و رونمایی از آخرین محصولات بومی.
یادگیری
در دنیای امروز زبان ماشین در زمرهی الفبای دانش محسوب میشود و فناوری کامپیوتر جزئی از ابزارهای زندگی است.
- یادگیری تعاملی منطق و زبان کامپیوتر برای کودکان
- تقویت تفکر خلاقانه و نظاممند برای نوجوانان
- ترویج دانش کامپیوتری در بین جوانان
- آگاهیبخشی عمومی در مورد کامپیوتر در زندگی روزمره
کامپیوتر
نمایش
تاریخ کامپیوتر تاریخ افزارهاست و بهترین راویِ این تاریخ، خود این افزارها هستند. در نمایشگاه موزهی کامپیوتر ایران افزارهایی را از گنجینهمان به نمایش گذاشتهایم که نمایندهی نقاط عطف این تاریخاند.
نمونههای بازسازیشده از افزارهای تاریخی مهم از دیگر بخشهای نمایشگاه موزهی کامپیوتر ایران است. کل فرآیند تحقیق، طراحی و ساخت این نمونهها توسط تیم طراحی و ساخت موزه انجام شده است.
بازی
از نخستین لحظاتی که چشم به جهان باز میکنیم، بازی اولین و اصیلترین شیوهی تعامل ما با جهان است. طراحی و ساخت افزارهای تعاملی از اصلیترین پایههای موزهی کامپیوتر ایران است.
در موزهی کامپیوتر ایران کوشیدهایم تجربهی تعامل با افزارهای محاسباتی را به تجربهی بازدید از آنها اضافه کنیم.
آشناییزدایی
گاهی به صرف اینکه میتوانیم افزارهای کامپیوتری را با مهارت تمام به کار بگیریم، تصور میکنیم آنها را میشناسیم. فضای موزهی کامپیوتر ایران ترغیبمان میکند به گوشی هوشمندی که در دست داریم نگاهی دوباره بیندازیم.
برخی چیزها را نمیبینیم چون از ما دوراند، اما برخی چیزها را نمیبینیم چون بسیار به ما نزدیکاند. آشناییزدایی کمکمان میکند نیاز به یادگیری را دوباره حس کنیم و زیستجهان دیجیتالمان را از نو کشف کنیم.
سادهسازی
فناوری کامپیوتر به چنان حدی از پیشرفت رسیده است که برای فهم کامپیوترها به خود کامپیوترها نیاز داریم. اما در پشت همهی این پیچیدگیها سادگیای نهفته است که وقتی آن را درک کنیم، یکباره حس میکنیم معمایی غامض و دشوار را حل کردهایم.
زمانی کامپیوتر عنوان شغلی افرادی بود که کارشان محاسبه بود. بعدها کامپیوتر به عنوانی تبدیل شد برای ماشینهایی بیروح و خستگیناپذیر. اما امروزه باز هم معنای کامپیوتر در حال دگرگونیست. شاید دیری نگذرد که انسان در کامپیوترها هم روح بدمد و در داستانِ ادامهدار انسان و ماشین، فصلی تازه باز کند.
ایران
یادآوری
در پروژهی تاریخ شفاهی کامپیوتر در ایران به مستندسازی، گردآوری و بازنمایی تلاشهایی خواهیم پرداخت که طی دهههای گذشته توسط پیشگامان ایرانی حوزهی کامپیوتر صورت گرفته است.
ویژگیهای منحصربهفرد خط فارسی باعث شده است تاریخ واژهپردازیِ کامپیوتری در ایران ماجرایی منحصربهفرد باشد. از همینرو در بخشی از فضای موزه بهشکل ویژه به جنبههایی از این تاریخ پرداختهایم.
توانمندسازی
زیستجهان معاصر روزبهروز دیجیتالیتر میشود و به همان نسبت سواد دیجیتال ضرورت بیشتری مییابد. ما ایرانیان نیز بهعنوان شهروندان دیجیتال نیاز داریم از تاثیرات فناوری در زندگی روزمره فهم بهتری بیابیم، از تبعات زندگی دیجیتالی بر روند رشد کودکان مطلع باشیم و همچنین با روشهای امنیت دیجیتال بیشتر آشنا شویم.
شکوفایی
موزه به معنای سنتی کلمه نهادی گذشتهنگر است و کار اصلیاش جمعآوری، نگهداری و مستندسازی حوزهای خاص از فرهنگ و تمدن انسان است. اما یک موزهی کامپیوتر علاوه بر گذشتهنگری بایستی نهادی آیندهنگر نیز باشد؛ چرا که تاریخ کامپیوتر تاریخی زنده است که کماکان جریان دارد.
ابتکار
اشتیاق، ابتکار و پشتکار سه رانهی اصلی در پس هر کار نواند که هرگاه در توازن ایدهآل باشند به کارهای تاریخساز خواهند انجامید. اشتیاق رو به آینده است، ابتکار در اکنون رخ میدهد و پشتکار تداوم گذشته است.