یک قطعهٔ مهم: تقویتکنندهٔ عملیاتی
ماژول شبکهای انتگرالگیر زوجی EAI TR-20
رایانههای آنالوگ ترانزیستوری اغلب در ماژولهای جداشونده از تقویتکنندههای عملیاتیِ گسسته استفاده میکردند. کارکرد آنها وابسته به این بود که به چیزی متصل شده باشند.
یک قطعۀ مهم: تقویتکنندۀ عملیاتی
در رایانههای آنالوگ الکترونیکی، جریانهای الکتریکی نمایندۀ مقادیر عددی هستند: ولتاژ بالاتر یا پایینتر نشاندهندۀ مقادیر بالاتر یا پایینتر است. یکی از مؤلفههای مهم در این فرایند، تقویتکنندۀ عملیاتی (مشهور به آپ-اَمپ) است که در واقع یک مدار تقویتکنندۀ ولتاژ است. هنگامی که تقویتکنندۀ عملیاتی با دیگر قطعات ترکیب شود، میتواند برای انجام اعمال جمع، تفریق، ضرب در یک مقدار ثابت یا انتگرالگیری طی زمان به کار رود. تقویتکنندههای عملیاتی گذشته از رایانهها، کاربردهای متنوع دیگری نیز دارند.
چندنگارهای در مورد هنر الکترونیک آنالوگ
این مجموعۀ یادداشتها و مقالهها در مورد محاسبات آنالوگ یکی از منابع اصلیِ مهندسان رایانهٔ آنالوگ در دههٔ 1950 بود.
واکنش بیدرنگ
وقتی گلولهها و موشکها شلیک شدند، لازم است تقریباً بیدرنگ واکنش نشان دهید. طی جنگ جهانی دوم، هر دو سوی جنگ برای حل این مسئله به فناوری تقویتکنندههای عملیاتی چشم امید داشتند. در آمریکا مهندس آزمایشگاههای بل، دیوید پارکینسون، در شبی از سال 1940 رؤیای ساخت سلاحی ضدهواپیما را در خواب دید که تقویتکنندههایی در آن به کار رفته بودند که در اصل برای مدارهای تلفنی ساخته شده بودند. در 1944 حاصل این رؤیا، یعنی جهتدهندۀ سلاحِ M9، باعث شد بتوانند 76 درصد از پهپادهای انتحاری V-1 آلمانی را در هوا نابود کنند. در دورۀ جنگ آلمان، مهندس هلموت هولزر از تقویتکنندههای عملیاتی برای هدایت موشک V-2 استفاده کرد. بعد از جنگ، کارهای پیشگامانهٔ هولزر مبنای ساخت موشک آمریکایی هرمس شد.
هدایتگر سلاح M10
هدایتگر سلاح M9 و برادر بزرگترش، M10، صرفاً یکی از اجزای یک «توپخانهٔ» ضدهوایی بودند. ردیابی بصری یا راداری در مورد هدف اطلاعات لازم را در اختیار میگذاشتند. حداکثر چهار سلاح ضدهوایی 90 میلیمتری یا 120 میلیمتری از این هدایتگرها برای نشانهروی داده دریافت میکردند.
شلیک موشک V-2
پس از جنگ جهانی دوم، موشکهای V-2 که به غنیمت گرفته شده بودند – و نیز مهندسان موشکسازی که جذب شده بودند – به خیز یکبارۀ برنامۀ موشکیِ ایالات متحده امریکا کمک کردند. هلومت هولزر نه تنها تخصص موشکسازی را با خودش آورد، بلکه یک رایانهٔ آنالوگ اولیه را نیز همراه خودش آورد که، در دورۀ جنگ، آلمان برای شبیهسازی موشکها استفاده میکرد.