نمایشگاه مجازی - وب

1
2
3
4
5

باغ‌های محصور

روش آنلاین شدن

از دهۀ 1970 تا اوایل دهۀ 1990 چندین و چند روش وجود داشت که با آن‌ها می‌شد «آنلاین» شد. بسیاری از سیستم‌ها با یکدیگر سازگار نبودند. برخی از آن‌ها امید داشتند که جایگزین باقی سیستم‌ها شوند. شش سیستمی که در این تصویر می‌بینید بیشتر برای کاربران غیرمتخصص ساخته شده بودند.

باغ‌های محصور

دیگر در دهۀ 1980 بالغ بر ده‌ها میلیون نفر در سراسر جهان از سیستم‌های اطلاعاتیِ شبکه‌شده استفاده می‌کردند. اما اکثر آن‌ها شبیه «باغ‌هایی محصور» بودند و کاربران‌شان اجتماعاتی مجزا از یکدیگر بودند. برای کار با برخی از آن‌ها حتما باید در سیستم ثبت‌نام می‌کردی؛ برخی دیگر محدود به یک کشور بودند یا فقط کاربران ماهر را شامل می‌شدند. تنوع خارق‌العادۀ این باغ‌ها نوعی آزمایشگاه محسوب می‌شد برای قابلیت‌هایی که امروزه در بستر وب، قابلیت‌هایی متعارف و مرسوم است؛ برخی از آن ویژگی‌ها نیز هنوز در بستر وب گسترش نیافته‌اند.

نماگرفت مینیتل (Minitel)

مینیتل در دورۀ اوج‌اش در دهه‌های 1980 و 1990 سایت‌هایی را در مورد تقریبا همه چیز ارائه می‌کرد؛ از تبلیغات طبقه‌بندی‌شده گرفته تا اخبار، فرم‌های اداری دولتی و مجموعۀ گزین‌گویه‌ها. یکی از بخش‌های سودآور اصلی محتواهای مختص به بزرگسالان و نیز گفتگوی متنی (Minitel rose) بود، که تبلیغات زیادی روی آن نمایش داده می‌شد و بابت‌اش مالیات هم گرفته می‌شد.

تله‌تکست (Teletext)

تله‌تکست در بریتانیا ابداع شد و پخش آن در 1974 آغاز شد. اوایل برای دریافت محتواها به دستگاهی ویژه و مجزا از تلویزیون احتیاج بود. اما در دهۀ 1980 اکثر تلویزیون‌های اروپایی قابلیت دریافت محتواهای تله‌تکست را در محصولات‌شان گنجانده بودند. از 2000 بدین سو تله‌تکست نیز در کنار کل سازوکار تلویزیون دیجیتال شد.

پلیتو (Plato)

بین سال‌های 1960 و اوایل دهۀ 1980 سیستم آموزش آنلاین پلیتو بسیاری از قابلیت‌های سیستم‌ها و انجمن‌های اطلاعاتی آنلاین را برای اولین بار معرفی کرد. همچنین منجر به چندین اختراع نرم‌افزاری و سخت‌افزاری شد.

کامپیوسرو (Compuserve)

کامپیوسرو و رقبای‌اش ترکیبی از محتواها را عرضه می‌کردند که مشابه محتواهای امروزی در وب بود: گروه‌های بحث و تبلیغات طبقه‌بندی شده که توسط کاربران تولید شده بود، اخبار و خدمات تجاری، و ارتباطات در بستر چت و پست الکترونیکی.

هایپر جی (Hyper-g)

رئیس هایپر جی هرمان ماورر بود که پیش از آن سیستم ابرپیوندی ویدئویی موپید (MUPID) را ساخته بود. این سیستم ویژگی‌های ابرمتنیِ بسیار پیچیده‌تری نسبت به وب ارائه می‌داد، از جمله پیوندهای دوطرفه و طبقه‌بندی اسناد؛ اما مستلزم هزینه و زمان بیشتری از سوی کاربران بود.

لکسیس‌نکسیس (LexisNexis)

پایگاه دادۀ حقوقیِ لکسیس از دل آزمایشی بیرون آمد که در 1967 در اوهایو انجام شده بود. در 1980 پایگاه دادۀ اخبار نکسیس نیز به آن افزوده شد. لکسیس‌نکسیس بعدها خدمات‌اش را به وب منتقل کرد.

6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21