نبرد مرورگرها
تیشرت با طرح موزائیک نتاسکیپ
نتاسکیپ تحت نام Mosaic Communications کارش را آغاز کرد که باعث شد صاحب مرورگر موزائیک، یعنی مرکز ملی کاربردهای ابررساناها، از آنها شکایت کند. از جمله شروط حل اختلاف این بود که نام شرکت تغییر کند. آنان نام مرورگر جدیدشان، یعنی نتاسکیپ، را به عنوان نام شرکت برگزیدند.
نبرد مرورگرها 1: نتاسکیپ در برابر موزائیک
موفقیت موزائیک توجه سیلیکونولی را به خود جلب کرد. در 1994 جیم کلارک که موسس شرکت سیلیکون گرافیکس بود مارک آندریسن را استخدام کرد تا شرکتی جدید را تاسیس کند. هدفشان این بود: ساخت یک مرورگر و میزبان-سرور که موزائیک را از میدان به در کند: یک «قاتل موزائیک». شرکت تازهتاسیس نتاسکیپ اریک بینا و اکثر تیم توسعۀ موزائیک را به خدمت گرفت و خیلی زود به هدفاش دست یافت.
جان کولر: بهرهبرداری از گسترۀ کاربران موزائیک
فهرست بخشها 1. بهرهبرداری از گسترۀ کاربران موزائیک 2. مدل کسبوکار نتاسکیپ 3. نمونۀ آزمایشی نتاسکیپ
جیم کلارک
جیم کلارک در دهۀ 1970 از پیشگامان حوزۀ نرمافزار و سختافزار برای گرافیک کامپیوتری بود و در 1982 شرکت سیلیکون گرافیکس را تاسیس کرد. بعد از اینکه در 1994 این شرکت را ترک کرد، با آندریسن ملاقات کرد و شرکت نتاسکیپ را تاسیس کرد.
نتاسکیپ نَویگیتور (Netscape Navigator)
نَویگیتور که نسخۀ کاملا بازنویسیشدۀ موزائیک بود، مطمئنتر و سریعتر بود. نسخههای مورداستفادۀ شخصی را میشد مجانی بارگذاری کرد. نسخههای بستهبندیشدهای مثل آنچه در تصویر میبینید، برای فروش به مشتریان تجاری تهیه شده بود. این مدل مبتکرانۀ کسبوکار به دیگران فعالان دودل در این حوزه نشان داد که استاندارد باز (open standard) میتواند مدل کسبوکار سودآوری باشد.
نبرد مرورگرها 2: مایکروسافت در برابر نتاسکیپ
در 1995 مایکروسافت دیگر از مقاومت در برابر اینترنت و ادامۀ خدمات آنلاین MSN دست برداشت. در عوض هدف جدیدی تعیین کرد؛ اینکه با اینترنت اکسپلورر (IE; Internet Explorer) وب را تحت پوشش خودش بگیرد؛ اینترنت اکسپلورر بر اساس نسخهای از موزائیک ساخته شد که حق امتیازش خریداری شده بود. نتاسکیپ در آن دوره، عرضۀ اولیۀ سهاماش بسیار موفقیتآمیز انجام شده بود و در اوج بود. اما در 1998 اینترنت اکسپلورر از آن پیشی گرفت. نتاسکیپ بعدها با عنوان مرورگر فایرفاکس (Firefox) دوباره احیا شد.
نرمافزار مایکروسافت اینترنت اکسپلورر
اینترنت اکسپلورر به شکل مجانی همراه با ویندوز 95 عرضه شد؛ همین مسئله باعث شد علیه مایکروسافت بر اساس قوانین ضدانحصار شکایت شود، اما با این حال اینترنت اکسپلورر به تدریج نتاسکیپ را کنار زد.
بیل گیتس، از موسسان مایکروسافت
بیل گیتس در 1995 نامۀ درونسازمانی مشهوری نوشت با عنوان «ابرموج اینترنت» (Internet Tidal Wave) و در آن راهبردی وبمحور را برای این غول نرمافزاری تعیین کرد. او در این نامه اعلام کرد که «بدین ترتیب اینترنت را در بالاترین سطح اهمیت قرار میدهم».
آگهی عرضۀ اولیۀ سهام نتاسکیپ
مدل کسبوکار نتاسکیپ - نرمافزار مجانی برای افراد و حق امتیاز سایت برای شرکتها – باعث شد اینترنت که صرفا به محفلهای دانشگاهی محدود بود به کسبوکاری عظیم تبدیل شود. عرضۀ اولیه سهام نتاسکیپ که در 1995 با موفقیتی خیرهکننده انجام شد، نقطۀ آغاز دورۀ شکوفایی مشهور دات کام (dot-com boom) بود.