کنراد تزوسه
کنراد تزوسه (1910-1995)
تزوسه مهندسی بود با ذهنی درخشان که بهطور مستقل برای ساخت رایانههای قابل برنامهریزی تلاش میکرد. اما ماشینهای اولیهٔ او در طول جنگ جهانی دوم نابود شدند. بعد از جنگ شرکت او با نام تزوسه کیجی (Zuse KG) تبدیل به کارخانهٔ موفقی در زمینهٔ تولید رایانه شد. تزوسه همچنین نقاشی پرکار بود.
کنراد تزوسه
کنراد تزوسه بیحوصله شده بود. او دانشجوی مهندسی عمران در برلین بود و از محاسبات ملالآور مرتبط با رشتهاش متنفر بود. بنابراین در 1936 سرهمکردن صفحات فلزی، پینها و فیلمهای دور ریختهشده را آغاز کرد و به این ترتیب یکی از نخستین رایانههای مکانیکی، یعنی Z1 را ساخت. تزوسه که بهتنهایی کار میکرد، ماشینهایی را ساخت که بسیاری از ویژگیهای رایانههای بعدی را دارا بودند.
نمونۀ اصلی Z1
گیت باینری Z1 (نمونۀ بازسازیشده)
کنراد تزوسه، خودش این نسخهٔ بازسازیشده از گیت باینری را ساخت که در 1936 در رایانهٔ مکانیکی خود یعنی Z1 به کار برده بود. او برای ساخت این گیت از اسباببازی سازهایِ Stabil-Baukasten الهام گرفته بود. تزوسه سیستمی مکانیکی را در ذهن پرورانده بود که محاسبهگرها را بهطور خودکار به هم وصل میکرد و آنها را بهکار میگرفت.
Z1 در اتاق نشیمن تزوسه
کنراد تزوسه به همراه دوستش هلموت شرایر رایانهٔ Z1 را در اتاق نشیمن والدینش بین سالهای 1936 و 1938 ساختند. این در واقع آغاز کارهای پیشگامانه بر روی ماشینهای محاسبهگر بود.