جانیاک (JOHHNIAC)
پردازندۀ جانیاک
در تصویر محفظهٔ این رایانه 2.5 تنی را میبینید که 5000 لامپ خلأ را در خود جای داده بود و به سبک هنری آرتدکو طراحی شده بود. جانیاک بهصورت دستی سیمکشی شده بود و لامپهای خلاء آن با جریان هوا خنک میشد. بسیاری از محققان رَند از جملهٔ نیوول، شاو و سایمون (سه تن از پیشگامان هوش مصنوعی) از همین رایانه استفاده کردند.
جانیاک
شرکت رَند رایانۀ جانیاک را بر اساس طرح رایانه با برنامهٔ ذخیرهشده ساخت. ایدهٔ رایانه با برنامهٔ ذخیرهشده پیش از این در IAS شکل گرفته بود. شرکت رند رایانهٔ ساختهشده را به یاد پدرخواندهٔ پروژهٔ IAS، جان فون نویمن، «جانیاک» نامید. جانیاک که برای محاسبات علمی و مهندسی استفاده میشد، در سال 1954 تکمیل شد؛ اگر چه در طول عمر 13 سالهٔ خود بارها و بارها توسعه و بهبود یافت.
پنل زمانسنج جانیاک
جانیاک بعد از 51349 ساعت کار، سرانجام در سال 1966 پس از 13 سال، از رده خارج شد. درجهٔ «ولتاژ گرمکن» مقدار بیشتری را نشان میدهد؛ زیرا برای جلوگیری از خرابی، لولههای خلأ حتی زمانی که از دستگاه استفاده نمیشد، روشن میماندند.
نلسون لوکاس پشت میزفرمان جاس (JOSS)
نلسون لوکاس با لباس معمول یک مهندس، نقشهکش رند و کاربر جانیاک بود. او همچنین روی تبلت گرافیکی رند کار کرده است.
میز فرمان کاربر جانیاک
جاس (JOSS; JOHNNIAC Open-Shop System) به حداکثر 10 کاربر اجازه میداد تا با استفاده از یک زبان برنامهنویسی ساده بهصورت تعاملی به دستگاه دسترسی داشته باشند. جاس توسط کلیف شاو به عنوان «دستیار مفید» برای ریاضیدانان پیادهسازی شد.
میز فرمان تعمیر و نگهداری جانیاک
میز فرمانِ تعمیر و نگهداری جانیاک پنجرهای بود که از آن برای تشخیص عیوب در عملکرد داخلی سیستم جانیاک استفاده میشد. این ابزار به خوبی کار میکرد. بیل گانینگ، مهندس پروژه، بعدها گفت: «این ماشین در مقایسه با IBM 701 که در اتاق بغلی قرار داشت، قابل اطمینانتر بود».
هستۀ حافظۀ جانیاک
حافظهٔ لامپ سلکترون ساختهشده توسط شرکت RCA که بهصورت آزمایشی بر روی جانیاک کار گذاشته شده بود، قابلاعتماد تشخیص داده نشد. مهندسان آن را با هستهٔ حافظهٔ ساختهشده توسط شرکت بینالمللی تلهمتر، یکی از شرکتهای تابعهٔ پارامونت پیکچرز هالیوود، جایگزین کردند.
چاپگر جانیاک
جانیاک از 140 طبلهٔ استوانهای چرخان پرسرعت برای چاپ استفاده میکرد. این چاپگر که توسط شرکت اندرسون-نیکولز ساخته شده بود، عریضترین و پرسرعتترین چاپگری بود که تا آن زمان ساخته شده بود.
جانیاک در حال کار
در تصویر جانیاک را در اواخر فعالیت 13 سالهاش میبینید. جان فون نیومن، که تابلوی چهرهاش در کنار دستگاه نصب شده است، به اینکه این رایانه همنام او باشد معترض بود. این اعتراض توسط مهندس پروژه، جان ویلیامز رد شد. او گفته بود «تعداد جانها در دنیا زیاد است».
پردیس رند
پروژهٔ رند که پس از جنگ جهانی دوم، توسط نیروی هوایی ایالات متحده امریکا و با همکاری شرکت هواپیماسازی داگلاس بنیاد نهاده شد، در سال 1948 به شرکت رند تبدیل شد. مجاورت آن با ساحل سانتامونیکا کالیفرنیا مزیتی برای کارمندان بود.
جانیاک به موزه برده میشود
قطعات جانیاک برای سفر به اولین موزهاش، موزهٔ شهر لسآنجلس، از هم جدا میشود. موزهٔ رایانهٔ بوستون در سال 1989 جانیاک را از پارکینگ موزهٔ لسآنجلس نجات داد؛ تنها چند هفته قبل از اینکه آنجا تبدیل به محل دفن زباله شود.